Winnende eindsprint

Dit is het vijfde project in deze serie. Als je nu denkt, welke serie? Dan is het misschien handig om eerst even dit bericht te lezen. Hoe dan ook, leuk dat je er bent!

De shortlist voor 2010 bestond uit drie projecten waarvan 2 grote tenders. Het is erg lastig kiezen tussen deze twee laatstgenoemde, in eerste instantie omdat in beide gevallen de winst is gegaan naar de partij waarvoor ik mocht werken. Daarnaast waren het beide zeer intensieve trajecten gezien de omvang en doorlooptijd en gaat het tenslotte ook nog eens om projecten die bij een groot publiek bekend zijn. Al tikkende op mijn toetsenbord ga ik kiezen tussen ofwel het Nationaal Militair Museum, aangenomen en gerealiseerd door Heijmans, mijn opdrachtgever in deze. Of de afbouw van de welbekende NoordZuidlijn in Amsterdam, aagenomen door Visser & Smit Bouw, onderdeel van VolkerWessels, mijn opdrachtgever voor dit project.

Welk project ik ook kies, ik kan er nog op terugkomen omdat beide projecten zich uitstrekken over zowel dit als volgend jaar. Kortom, voor 2011 nog een herkansing voor de NoordZuidlijn, want ik kies bij deze voor het Nationaal Millitair Museum, ofwel het NMM!

Al in een heel vroeg stadium werd ik bij dit project betrokken door Martin Schellekens (Heijmans PPP), waarmee ik inmiddels al diverse keren had samengewerkt bij andere grote aanbestedingen. In eerste instantie werd gevraagd om mee te denken over de vormgeving en opmaak van diverse documenten die ingediend moesten worden om mee te mogen doen aan de aanbesteding, de zogenaamde pre-selectie. Hierna bleven er uiteindelijk 3 partijen over die 6 dialoogrondes moesten doorlopen met als grande finale de definitieve bieding.

De documenten die per dialoogronde moesten worden ingediend werden steeds verder uitgewerkt en namen in omvang toe, waardoor het vormgeven en opmaken hiervan uiteraard ook evenredig meer werk opleverde. Daarnaast viel binnen de scope van de opdracht ook het facilitaire beheer van het nieuw te bouwen museum. Dit betekende dat er extra goed nagedacht moest worden over een eigen identiteit en uitstraling van alle in te dienen documenten. Dat gaf namelijk meteen al een mooi doorkijkje naar een mogelijke uitstraling voor het toekomstige museum. Hiervoor werd tevens de hulp van ontwerpbureau Fabrique ingeschakeld. Voor mij erg leerzaam om aan de hand van hun ontwerpen verder te mogen werken aan diverse uitingen zoals museumplattegronden, signing (bewegwijzeringselementen), posters en brochures maar uiteraard ook de diverse in te dienen kwaliteitsplannen.

Zoals vaker bij dit soort projecten eindigde de laatste dialoogronde in een intensieve eindsprint. Nog afgezien van het gigantische team van Heijmans en diverse partners, zaten wij inmiddels voor de vormgeving, opmaak en het drukwerk, met zo’n 6 man sterk te buffelen (waarbij ik Wouter Braam, destijds werkzaam bij Heijmans, Mike Rovers en Ruud Bosch van Wihabo zeker niet onvermeld wil laten). Dit keer niet alleen nachtwerk maar letterlijk 24/7 doorwerken totdat uiteindelijk het belangrijkste kwalitatieve product, het zogenaamde bidbook,  gereed was. Ruim 1200 opgemaakte pagina’s in de vorm van twee gigantische boeken in een oplage van (slechts!) 12 stuks.

Maar gelukkig was ook deze heftige eindsprint niet voor niks, want het resulteerde in de beste bieding en daardoor winst voor Heijmans, ze omschrijven het zelf als volgt:

Het plan is door middel van een concurrentiegerichte dialoog met de opdrachtgever tot stand gekomen. De hoogste kwaliteit heeft op basis van de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI), geresulteerd in de beste aanbieding en daarmee heeft Heijmans deze opdracht verworven.

Een mooie kroon op het werk dus! En over kroon gesproken, het museum werd door Koning Willem-Alexander op 11 december 2014 officieel geopend.

Naast mijn werkzaamheden in de tenderfase heb ik tijdens de realisatie van het museum ook nog diverse middelen mogen maken waaronder een paar video’s tijdens de bouw. Hierdoor heb ik van begin tot eind het project van dichtbij kunnen en mogen meemaken wat het voor mij met recht een project maakt om uit te lichten.

En zo ben ik inmiddels alweer op de helft! De eerste 5 projecten zijn gekozen en beschreven en hebben een welverdiend plekje op m’n website gekregen. De shortlists voor 2011 t/m 2016 liggen al klaar dus de volgende posts komen er spoedig aan. Tot dan!

 

 

 

Terug naar boven