Duurzaamheid duurt het langst

Dit is het zesde project in deze serie. Als je nu denkt, welke serie? Dan is het misschien handig om eerst even dit bericht te lezen. Hoe dan ook, leuk dat je er bent!

Heijmans is al vanaf het begin (voor de oplettende lezer, 2006 dus) naast een leuke klant, ook een erg diverse klant gebleken. Van grafische projecten zoals tenders  maar ook magazines, boeken, jaarverslagen, presentaties, interne campagnes, websites en apps, tot aan videoproducties, ik heb het in de afgelopen jaren allemaal voor ze mogen realiseren. Regelmatig mocht ik rechtstreeks werken voor de diverse bedrijfsstromen zoals Infra, Utiliteit of Vastgoed, maar vaak ook in samenwerking met de afdeling communicatie van Heijmans Nederland. Dit was ook het geval bij het project wat ik heb geselecteerd voor het jaar 2011, mijn zesde jaar als ondernemer en dus tevens het zesde project in deze serie.

Met Gijs van den Broek en Sander Willems (beide inmiddels werkzaam onder de naam Redactiegasten) mocht ik een video maken over het thema Duurzaamheid. Een thema dat (nog steeds) centraal staat in de bedrijfsvoering van Heijmans. Omdat duurzaamheid in veel gevallen gaat over het hergebruik of slimmer gebruik maken van materialen of grondstoffen werd al gauw bedacht om dit ook letterlijk terug te laten komen in de video. Zodoende kwamen we uit op het maken van een stop-motion filmpje waarin we met diverse materialen (maar voornamelijk papier en karton ;-)) enkele voorbeelden van duurzame initiatieven en projecten konden toelichten en verbeelden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan slim recyclen van asfalt, A-labels bij nieuwbouwwoningen, LED-verlichting, oplaadpalen in Amsterdam, electrisch rijden en alleen nog maar werken met duurzaam hout. Kortom, behoorlijk uiteenlopende voorbeelden die vragen om goede uitleg en vooral een leuke vertaalslag naar bewegend beeld. Werk aan de winkel dus.

Na intensief knutselwerk (letterlijk knippen en plakken, check hier een korte making of) konden we aan de slag met de opnamen en later de edit, timing en sounddesign Het resultaat is nog steeds te zien op Youtube, en hoewel op het gebied van videoproductie-niveau het een eeuwigheid lijkt, ook 5 jaar na dato kan de video er nog prima mee door:

Dat het een arbeidsintensief project is geworden mag duidelijk zijn, een jaar later mocht ik een vergelijkbaar project maken maar toen hebben we ervoor gekozen het knippen en plakken achterwege te laten. Hoewel ook dit resultaat erg geslaagd was heeft wat mij betreft oldschool stop-motion toch zo z’n charme.

 

Terug naar boven